Testo za pico

pica-testo-1
pica-testo-3
pica-testo-4
pica-testo-6-2
pica-testo-5

Ali tudi vi uživate ob druženju s prijatelji in družino na spontanih srečanjih, kjer lahko klepetate in hkrati pojeste kaj okusnega. Mi takšna srečanja naravnost obožujemo in na jedilniku se pogosto pojavi preprosta pica, ki s svojo kombinacijo okusov očara prav vsakega jedca. Prvi pogoj za odlično pico je voljno in sočno testo z nebeško mehko sredico in hrustljavo zapečeno skorjico.

V nadaljevanju vam bomo razkrili preprost a učinkovit recept za pripravo testa za pico iz štirih osnovnih sestavin: moke, vode, kvasa in soli. Recept je prilagojen za pripravo šestih hlebčkov, iz katerih boste lahko pripravili različno obložene pice. S temi preprostimi in zelo okusnimi picami boste vaše najbližje zagotovo navdušili.

Osnove sestavine:

 - 900 g pšenične moke
 - 550 g vode
 - 20 g soli
 - 5 g kvasa

Priprava:

Vzamemo 3/4 moke in jo zmešamo skupaj s 550 g vode, 5 g kvasa in 20 g soli. Sestavine lahko zmešamo na roke ali s pomočjo električnega mešalnika. Ko v testu ne vidimo več grudic, ga pokrijemo in pustimo počivati vsaj 20 minut na sobni temperaturi (Čas prve faze: 2-5 min).

Po prvem počitku testu vmešamo še preostanek moke. V tej fazi je potrebno testo dobro pregnesti, saj želimo razviti močno mrežo glutena, ki nam bo zagotovila dobro strukturo pečenega testa (Čas druge faze: 5-10 min).

Ko smo testo dobro pregnetli ga prestavimo na delovno površino, kjer ga pustimo stati 10 minut. Po kratkem počitku se bo nekoliko sprostilo in bo postalo bolj voljno. Sedaj je čas, da testo razdelimo na 6 enakih hlebčkov (cca 250 g). To najlažje storimo s pomočjo strgala za razrez testa. Posamezne dele testa oblikujemo v hlebčke, ki jih položimo v ločene prozorne posode ali pa v namensko posodo za zorenje testa.

Vzhajanje hlebčkov je odvisno od več dejavnikov, kot so temperatura, količina kvasa,itd. Pomembno je, da nam testo v tej fazi ne vzhaja preveč, saj bomo imeli potem težave pri oblikovanju pic in pri peki. Ali je testo vzhajalo ravno prav lahko preverimo tako, da ga pritisnemo s prstom. Če testo takoj reagira in se vrne v prvotni položaj, potrebuje še malo vzhajanja, če se ne vrne in ostane luknja, je vzhajalo preveč. Če pa se vrne v prvotni položaj lepo počasi je vzhajano ravno prav.

Za res popolne pice vam priporočamo peko v krušni peči na najvišji temperaturi. Le tako bo testo res sočno in bo imelo hrustljavo skorjico. Ljubitelji priprave hrane v krušni peči radi rečejo, da ognja ni nikoli preveč.

Veliko uspeha in zadovoljstva pri pripravi pic.

top