Preprost pirin bešamel

besamel-2
besamel-1

Osnovne sestavine:

- 50 g oljčnega olja ali masla
- 30 g gladke pirine moke (lahko tudi pšenične ali tapiokine)
- 200 g mleka
- sol, poper in muškatni orešček

Bešamel je emulzija maščobe in mleka, ki ju poveže moka. Pripravo začnemo tako, da na srednjem ognju raztopimo maslo ali segrejemo oljčno olje (ali kombinacijo obojega). Na maščobo stresemo moko in jo z njo povsem zmešamo. Pražimo toliko časa, da se začne peniti, in prelijemo z mlekom (najbolje sobne temperature, lahko tudi hladno). Kuhamo do vrelišča, ko se bo omaka začela vidno gostiti, in nadaljujemo do želene gostote. Če smo pretiravali, dodamo sveže mleko in s tem gostoto zmanjšamo. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

Da bo bešamel vedno uspel, moramo preprečiti nastajanje grudic iz moke. To najpreprosteje zagotovimo tako, da uporabimo dovolj maščobe, v kateri se moka povsem raztopi (razmeša). Če se kljub jasnim navodilom grudic vseeno nismo znebili, uporabimo palični mešalnik in omako nato precedimo skozi fino cedilo.

top