Polnozrnati pirin kruh s semeni

kruh-pirin-3
kruh-pirin-4
kruh-pirin-6
kruh-pirin-9

Pri pripravi dobrega kruha ni bližnjic. Peka kruha v krušni peči nas bo prisilila, da bomo upočasnili ritem življenja in se bolje povezali s hrano, ki jo pripravljamo. Tokrat vam predstavljamo slasten kruh, pripravljen iz polnozrnate pirine moke. Pirina moka ima prav poseben značaj. S svojim bogatim okusom in aromo bo zadovoljila še tako zahtevnega kruhojedca. Namesto pivskega kvasa bomo uporabili doma vzgojeni kvas. S tem bomo kruhu dodali posebno aromo in polnejši okus. Kruh bomo obogatili z ovsenimi kosmiči in lanenimi semeni. 

Sestavine za predtesto:

- 75 g polnozrnate pšenične moke
- 75 g pšenične moke TIP 500
- 150 g vode
- 40 g aktivnega starterja

Sestavine za testo

- 200 g predtesta
- 300 g polnozrnate pirine moke
- 300 g pšenične moke TIP 500
- 250 g pšenične moke TIP 400
- 550 g vode
- 100 g ovsenih kosmičev
- 50 g lanenih semen
- 20 g soli

Predtesto:

En dan pred peko naredimo predtesto iz 75 g pšenične polnozrnate moke, 75 g pšenične moke TIP 500, 150 g vode in 40 g aktivnega starterja. Redko zmes na sobni temperaturi zorimo od 16 do 24 ur.

Testo

Na dan peke predtestu dodamo polnozrnato pirino moko, obe pšenični moki in 530 g vode. Vse skupaj dobro premešamo z roko, da se sestavine premešajo med seboj. Testo prestavimo v večjo posodo in jo pokrijemo s kuhinjsko krpo.

Po 40 minutah počitka testu dodamo 20 g vode, v kateri smo raztopili 20 g soli, ovsene kosmiče in lanena semena. Z rokami sestavine dobro pretlačimo zato, da se lepo povežejo s testom. S tehniko »slap&fold« odločno pregnetemo testo in vanj ujamemo čim več zraka. Na hitro oblikujemo hlebec in ga v pokriti posodi vzhajamo približno 3 ure.

Ko hlebec opazno naraste, ga prestavimo na pomokano delovno površino. S pomočjo strgala ga razdelimo na 3 enake dele. Iz vsakega oblikujemo hlebec. Ti naj nato na delovni površini počivajo 10 minut. Po 10 minutah oblikujemo 3 štruce, ki jih v kuhinjski krpi vzhajamo še dobri 2 uri.

Peka

V tem času, ko bo testo vzhajalo si pripravimo krušno peč. Iz nje odstranimo vso žerjavico in tako poskrbimo, da se peč ohladi na primerno temperaturo (240 °C).

Štruce kruha prestavimo na lopar. Preden jih vstavimo v krušno peč jih z nožem po želji zarežemo. Kruh pečemo približno 40 minut oz dokler ni pečen. 

top